spot_img

Sınav Sonucuna Değil ‘An’a Odaklanın

Pazar günü LGS’ye girecek olan adaylara tavsiyelerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Songül Derin, adayların sınav sonucuna değil yaşadıkları ana odaklanmasının gerektiğini söyledi.

Songül Derin

4 Haziran 2023 Pazar günü gerçekleştirilecek olan Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) artık çok kısa bir süre kaldı. Adayların bu kalan süreyi nasıl geçirmesi gerektiğini, psikolojik olarak sınava nasıl hazırlanması gerektiğini değerlendiren Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Songül Derin, adayların sınav sonucuna değil “o ana” yani yaşadıkları ana odaklanması gerektiğini kaydetti.

“Fazla kaygı zarar verebilir”

Sınava girecek olan 8’inci sınıf öğrencilerinin oldukça heyecanlı ve kaygılı olduğunu hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Derin, “Bir miktar kaygı kişilere fayda sağlarken, fazla miktarda olması da zarar verebilir. Öncelikle adaylar artık yeni bilgiler öğrenmeye ya da ders çalışmaya çalışmasınlar. Sınavdan önce ağır, fazla veya dokunacak ya da daha önce hiç yemedikleri yiyeceklerden uzak dursunlar. Dışardan bilmedikleri veya hazır gıdalar da tüketmesinler. Sınav gecesi akıllarına olumsuz düşünceler gelirse, bir kutu hayal edip bu olumsuz düşünceleri içine gönderebilir, kapağını kapattıklarını hayal edebilirler. Sonrasında şimdiye kadar yaşadıkları olumlu anıları düşünmeleri ve olumlu şeylere odaklanmaları iyi olabilir.  Sınavın sonucu kimse için bilinebilir bir şey olmadığı için sınavın sonucuna odaklanmak kişide sadece kaygı uyandırır. O yüzden sınavın sonucundan ziyade her zaman ‘o an’larına yani şimdiye odaklansınlar” dedi.

“Olumlu ve gerçekçi düşünceler oluşturmaya çalışın”

Dr. Öğr. Üyesi Derin, şöyle devam etti: “Öğrencilerimizin aklına ‘Eğer başarılı olamazsam aileme ne söylerim, bu sınavda başarılı olamayacağım, ne yapacağım, sınavı kazanamazsam dünyanın sonu olur, yetersizim, arkadaşlarıma, öğretmenlerime rezil olacağım’ gibi olumsuz düşünceler geliyorsa, bu düşüncelerin yerine ‘Sonuç her ne olursa olsun ailem beni seviyor, elimden gelenin en iyisini yapacağım, istediğim okula giremesem de dünyanın sonu değil, bu sadece bir sınav’ gibi olumlu ve gerçekçi düşünceler oluşturmaya çalışmaları daha faydalı olur. İnternetten nefes egzersizlerini araştırıp hemen uygulayabilecekleri birçok basit nefes egzersizini kolaylıkla bulup, uygulayabilirler.”

“Sınav yerini önceden görün”

Adayların sınava girecekleri yeri önceden gidip görmelerini öneren Dr. Öğr. Üyesi Derin, “Bu biraz rahatlamalarını sağlayabilir. Çünkü yeni, bilinmeyen, alışılmadık şeyler insanlarda daha çok kaygı oluşturur. Gidip görmeleri orayı zihinlerinde biraz daha tanıdık bir yer kategorisine koyabilir. Sınavda ihtiyaç duyacakları her şeyi önceki gece hazırlamaları, sınavın yerini ve saatini kontrol etmeleri iyi olacaktır. Sınav gecesi de yeterince ve erken uyumalı, alarmınızı kurmayı unutmamalılar” ifadelerini kullandı.

Ya sınav günü?

Dr. Öğr. Üyesi Derin, sınav sabahı ve sınav anı içinse şu tavsiyelerde bulundu: “Güzel bir kahvaltı yapın. Kıyafetleriniz rahat olsun. Sabahleyin de konulara, derslere vb. bakmayın. Bu durum stresinizi artırabilir. Sınav yerinize en az bir saat erken gidin. Etrafınızdaki stresli kişilere, konuşmalara odaklanmak yerine, aklınıza sizi rahatlatan, iyi hissettiren düşünceler getirmeye çalışın. Sınav başlamadan önce tuvalet ihtiyacınızı giderin. Sınav sırasında sorulara ayrı ayrı odaklanın. Bilmediğiniz bir soruyla karşılaşırsanız fazla zaman harcamadan işaret koyarak diğer sorulara geçin, en son vaktiniz kalırsa tekrar göz atın. Sınav sırasında stresiniz artarsa yine nefes egzersizlerini kullanabilirsiniz. Olumlu düşüncelerinizi hatırlatın. Başkalarının o anda sınavda neler yaptıklarına odaklanmak yerine tek tek sorularınızla ilgilenin.

Dr. Öğr. Üyesi Derin, “Sınav bittikten sonra da sınavla ilgili uzun uzun düşünmek yerine rahatlatıcı, dinlendirici şeyler yaparak kendinizi ödüllendirebilirsiniz” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlarınız

spot_img

Diğer Başlıklarımız

spot_img

Haber Başlıklarımız